lördag 25 februari 2012

Lätt och snabb kola. :)


Idag kokade vi i flera omgångar en otroligt lätt och snabb kola, med ett recept vi delvis improviserade. Resultatet blev dock alla gångerna väldigt bra. :)

Enligt mig är det här det godaste bakverket/godiset man kan göra riktigt snabbt, och den enda ingrediensen som man egentligen måste se till att ha är sirap, för annars är det enkla basingredienser. :)

Receptet är väldigt fritt, man kan nämligen göra kulprov ganska ofta, och då även passa på att smaka och lägga till saker som man vill. Det här kan man använda som riktlinje:

ca 50 g smör/margarin. (Har man ingedera funkar även valigt bresmör (ex bregott) faktiskt också.)
ca 2 msk Sirap
ca 1/2 dl socker
1/2 msk mjöl (för att den inte ska bli allt för geggig. Var snål dock, för mycket mjöl är jätteäckligt!)

Det kan bli lite "tråkigt" med "vanlig" kola, så det är kul med lite och variation. Här kommer några tips på alternativa smaksättningar:

Chokladkola: Häll i ca 2 msk kakao (eller oboypulver, då kan man minska lite på sockret också)
Pepparkakskola: Smula ner lite pepparkaka för god, julig touch.
Vanlijkola: Rör i lite vanlijsocker. Funkar bra i kombination med andra smaksättningar också.
Citronkola: Riv ner lite tvättat citronskal eller ren pressad citron. Alternativt lime, apelsin, osv...
Exotisk fruktkola: Med lite saft eller juice i smeten så kan man ge den nästan vilket smak som helst.
Andra idéer för goda smaksättningar: Kokos, mint, nougat, det finns oändliga förslag... :)

Själva tillagningen är jättesnabb och enkel. Man kokar upp allt i en kastull och rör en stund. Efter bara någon minut kan man börja göra kulprov, och när den är klar (ju längre man rör, desto hårdare och segare kommer den bli) är det bara att hälla upp på bakplåtspapper och ställa in i frysen/balkongen/terassen. När den blivit lite fastare kan man skära/klippa upp den i bitar och ställa ut/in den ett tag till. Ju längre den låtes stelna, ju hårdare blir den. :)

Det hela tar bara 5-15 minuter, och är jättekul. Det blir som sagt även jättegott och beroendeframkallande.

Recpetet ovan ger inte så jättemycket kola (beror förstås på hur länge man rör, hur hårt man följer receptet, hur tjockt lager man häller ut det på plåtet, osv...) så vill man göra mycket kan det vara en bra idé att göra dubbel, tredubbel eller till och med fyrdubbelsats (om man ska bjuda på storfest ;O )
Lycka till, var försiktig (man bränner sig superlätt) och se till att sätta kastrullen under vatten fort om du ska diska för hand. Glöm inte att stänga av spisen om du ska iväg. :)


Bilden är en del av den chokladkola jag gjorde nyss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera så äter vi en cupcake <3 Nomnomnom..